Sari la conținut

Minutul de inspiraţie: emoțiile și senzațiile

Orice emoţie şi orice senzaţie agreabilă se transformă în ceva dezagreabil când tensiunea sau intensitatea lor depăşeşte un anumit prag. O baie cu apă fierbinte este agreabilă, dar cu cât creştem temperatura apei, cu atât ea devine mai dezagreabilă, până într-un anumit moment când ne vom arde şi viaţa noastră va fi în pericol. Pentru cei mai mulţi dintre noi, ceaiul are un gust amar neplăcut, dar, dacă punem puţin zahăr, el devine agreabil. Dacă punem o cantitate mai mare de zahăr, ceaiul devine greţos şi imposibil de băut. Copiilor le place să fie sărutaţi, dar nu apreciază deloc ca cineva să-i sufoce cu prea multe săruturi. În condiţii patologice, mîndria se schimbă în ruşine, apetitul în dezgust, iubirea în ură. Copiii trec cu uşurinţă de la râs la plâns. Entuziasmul şi apatia, exaltarea şi depresia sunt şi ele nişte contrarii emoţionale.

Caracterul neplăcut al emoţiilor negative naşte dorinţa de a le evita. Totuşi, ele nu se pot transforma în contrariul lor dacă nu permitem – prin descărcare – trecerea de la hipertensiune la tensiune suportabilă şi, ulterior, la punctul zero organicist.

Emoţiile pot fi controlate, dar nu pot fi refulate şi împinse în inconştient. În condiţii favorabile, ele sunt eliberate în cantităţi foarte mici (contrarietatea, de exemplu, sub formă de îmbufnare); în condiţii mai puţin favorabile, ele sunt proiectate sau controlate printr-o supraveghere permanentă.

Sursa: Eul, foamea si agresivitatea. De (autor): Frederick S. Perls

Accesați: Cărți pentru profesia și pasiunile tale

12 iul. 2022