Minutul de inspiraţie: drepturile și responsabilitățile subiecţilor

Drepturile şi responsabilităţile subiecţilor testaţi

Documentul Rights and Responsabilities of Test Takers: Guidelines and Expectations (JCTP, 1998) poate fi reprodus şi distribuit gratuit. Deşi nu are forţa unei legi – iar legile statale şi federale se situează deasupra drepturilor şi responsabilităţilor declarate aici -, profesioniştii implicaţi în procesul testării au responsabilitatea de a se asigura că subiecţii testaţi sunt conştienţi de informaţia conţinută în document.

Printre drepturile importante ale subiecţilor testaţi se numără:

  • Dreptul de a primi anterior testării o explicaţie despre (a)scopurile testării, (b) testele ce urmează a fi utilizate, (c) dacă rezultatele testelor le vor fi comunicate numai lor sau şi altor persoane şi (d) cum s-a planificat utilizarea rezultatelor. Dacă subiecţii testaţi au o dizabilitate sau au dificultăţi în înţelegerea limbajului testului, aceştia au dreptul să ceară sau să afle despre posibilitatea unor ajustări ale testării.
  • Dreptul de a şti dacă testul este opţional şi de a afla despre consecinţele faptului de a se supune sau nu testării, de a completa testul sau de a anula scorurile.
  • Dreptul de a primi o explicaţie a rezultatelor testului într-o perioadă de timp rezonabilă şi într-un limbaj comun, ce poate fi înţeles.
  • Dreptul la confidenţialitatea rezultatelor testului în măsura permisă de lege.

Printre responsabilităţile importante ale persoanelor testate se numără:

  • Responsabilitatea de a citi şi/sau a asculta drepturile şi responsabilităţile pe care le au.
  • Responsabilitatea de a pune întrebări anterior testării cu privire la motivele pentru care se aplică testul, cum va fi aplicat, ce li se va cere să facă şi ce se va întâmpla cu rezultatele.

Sursa: Testarea psihologică. De (autor): Susana Urbina

Accesați: Cărți pentru profesia și pasiunile tale

5 aug. 2022