Sari la conținut

Minutul de inspirație: dezechilibrul dintre recompensele imediate şi cele târzii

Imaginează-ţi că eşti un animal care trăieşte în savanele africane – o girafă, un elefant sau un leu. În orice moment al vieţii tale, cele mai multe dintre deciziile pe care le iei au un impact imediat. Te gândeşti ce să mănânci, unde dormi sau cum să eviţi un prădător. Eşti permanent concentrat asupra momentului prezent sau asupra viitorului imediat. Trăieşti în ceea ce oamenii de ştiinţă numesc mediu de rentabilitate imediată, pentru că acţiunile tale oferă rezultate clare şi prompte.

Acum să revenim la condiţia umană. În societatea modernă, multe dintre opţiunile disponibile nu îţi oferă beneficii imediate. Dacă mergi la serviciu în fiecare zi, vei primi salariul abia peste câteva săptămâni. Dacă faci mişcare azi, probabil că abia la anul vei scăpa de surplusul de greutate. Dacă faci economii acum, vei avea suficienţi bani la pensie, după câteva decenii.Trăieşti în ceea ce oamenii de ştiinţă numesc mediu de rentabilitate întârziată, pentru că trebuie să munceşti ani la rând până să apară primele rezultate ale acţiunilor tale.

Sursa: Atomic Habits. O cale uşoară şi eficientă de a-ţi forma obiceiuri bune şi a scăpa de cele proaste. Schimbări mici, rezultate remarcabile. Autor: James Clear