Sari la conținut

MBSR – Instrumente mindfulness pentru psihologi

Curs de formare continuă: MBSR – Instrumente mindfulness pentru psihologi

Data / Locație: 8/9/21/22/23 octombrie 2021 | online

Cursul este autorizat de Colegiul Psihologilor din România ca formare profesională continuă și este avizat de Comitetul Director al Colegiului Psihologilor cu 30 credite profesionale.

Taxa de participare: 1900 lei

Organizator: AHPCC

Formator: Psiholog clinician Simona Chesaraicu

Coordonator curs: Lect. Univ. Dr. Valentina Neacșu

Telefon: 0749/099.031

Email: Simona.chesaraicu@gmail.com; florentinapopisteanu@yahoo.com

Site: https://simonachesaraicu.ro/mbsr-instrumente-mindfulness-pentru-psihologi/

Facebook: https://www.facebook.com/simonamindfulness/

Ce este #MBSR?

Mindfulness-Based Stress Reduction, cunoscut si sub denumirea MBSR este un program ”evidence based” de cultivare a abilitatii de a fi mindful, prezent, constient, inițial dezvoltat de Jon Kabat-Zinn, in 1979, la Universitatea Massachusetts, în Stress Reduction Clinique înființată în acest scop, la facultatea de medicină. Mai multe despre CURS: https://bit.ly/3zG2JE0 Participanții învață și practică aceste tehnici atât în activități staționare, cât și în activități bazate pe mișcare. Prin observarea procesului de gândire în sine și redirecționarea atenției către conștientizarea momentului prezent, participanții învață să se despartă de componentele afective și cognitive ale stresului și durerii, ceea ce poate duce la o reducere a reactivității la stres. Tehnicile Mindfulness sunt acum parte integrantă din diverse abordări terapeutice, cum sunt: DBT (Dialect Behavioural Therapy), ACT (Acceptance & Commitment Therapy), MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). În programul #MBSR, prin practici mindfulness standard, discuții de grup și experiențe individuale, participanții învață modalități de cultivare a atenției, astfel încât să poată răspunde provocărilor vieții (inclusiv stres, durere și boli) cu mai multă ușurință, adaptat și echilibrat, optimizându-și starea de sănătate generală precum și performanțele lor la locul de muncă.

Acesta program a beneficiat de cercetari pe scară largă, din ce in ce mai multe universitati si entitati academice acordând o atenție sporită intervențiilor bazate pe tehnici mindfulness (Mindfulness Based Programs). Citește mai multe despre beneficiile CURSULUI: https://bit.ly/3zG2JE0   Programa MBSR – ce înveți? La bază, #MBSR se axează pe un training sistematic și intensiv de meditaţie mindfulness și hatha yoga însoţită de conștientizare, atenţie focusată. Programa, dezvoltată iniţial de Dr Jon Kabat-Zinn, este o expresie și reflecţie a acestui principiu central. lntenţia principală a programei MBSR este de a crea o cale structurată de a alina suferinţa și de a crește bunăstarea oamenilor care se confruntă cu o serie de dificultăţi ce au apărut în urma unei game largi de probleme medicale și psihologice, plus solicitările și factorii de stres inerenţi în viaţa de zi cu zi.
lntegrată în contextul medicinii participative și bazate pe relaţia dintre minte și corp, programa MBSR se axează pe cultivarea prin experienţă a practicii formale cat și informale mindfulness, ca modalitate de familiarizare cu procesul de conștientizare și atenţie.

Recunoașterea și cultivarea unei conștientizări înnăscute, mereu prezente, reprezintă bazele dezvoltării unor comportamente sănătoase, a rezilienţei psihologice și emoţionale, și a senzaţiei de bunăstare care poate fi cultivată și utilizată pe întreaga durată a vieţii de adult. Structura si logistica programului Sesiune de orientare (online) 2h – premergătoare cursului

Durata cursului: 8 sesiuni a câte 3 h fiecare, plus o sesiune de 6h de „practică intensă în liniște”, desfășurate pe parcursul a 5 zile de training. Durata totală a programului de training este de 30h .

Teme discutate la curs
Participanţii vor învăţa despre stres și vor explora șabloanele habituale, comportamentale automate, fizice, emoţionale și cognitive, și vor explora în detaliu răspunsuri mai eficiente și mai abile la provocările și dificultăţile vieţii de zi cu zi. În paralel vom explora ce anume înseamnă să avem grijă de noi înșine și să înflorim, cum să relaţionăm cu noi înșine și unii cu alţii mai eficient și ce înseamnă să nutrim comportamente și activităţi care exprimă capacitatea noastră înnăscută de a ne simţi bine. În curricula programului sunt cuprinse informații specifice despre:

 • fiziologia stresului (reactivitatea la stres versus răspunsul la stres), gestionarea stresului;
 • strategiilor comportamentale si cognitive;
 • dificultăți în comunicare;
 • „pilotul automat” și șabloane mentale.

Practicile de bază mindfulness formale predate includ scanarea corpului, meditația cu concentrare pe respirație, mindful yoga si alte practici mindfulness de conectare la momentul prezent, meditația compasiunii. Fiecare sesiune se concentrează pe o temă, pe care o explorăm prin intermediul practicilor mindfulness, a exercițiilor de grup și prin procesul de reflectare asupra fiecărei experiențe directe.

 • Sesiunea 1 – Atenția și conștientizarea. Definirea mindfulness, introducere în practicile formale și informale mindfulness;
 • Sesiunea 2 – Percepția si răspunsul creativ;
 • Sesiunea 3 – Prezența completă, legătura dintre corp și minte;
 • Sesiunea 4 – Reactivitatea la stres;
 • Sesiune 5 – Reactivitate versus răspuns;
 • Sesiunea 6 – Autoreglare și echilibru;
 • Sesiunea de practică intensă, în liniște – cultivarea prezenței moment cu moment si al deschiderii către experiența directă;
 • Seiunea 7 – Cum integram Mindfulness in viata de zi cu zi;
 • Sesiunea 8 – Continuarea practicii și resurse pentru susținerea practicii Materiale de lucru – participanţii vor primi înregistrări audio cu practicile formale învățate la curs (memory sticks sau email), un manual al participantului, cu exerciții de lucrat acasă, fișe zilnice și informaţii online sau pe e-mail cu privire la temele practicii formale și informale din fiecare sesiune.

Mărimea grupei: vor fi maxim 16 participanți în fiecare grupă.

Facilitator: Psiholog Simona Chesăraicu Qualified MBSR Teacher & MBCT Trained Teacher, Psiholog clinician autonom, Psihoterapeut in supervizare – Terapie Cognitiv Comportamentală, Profesor calificat MBSR – certificare obținută la UMass Memorial Health Care Centre for Mindfulness 2017/2018 (US Massachusetts University), MBCT Trained Teacher – Oxford University, Oxford Mindfulness Centre 2019/2020

Pregătești sau aștepți un workshop în domeniul psihologiei, un curs sau o conferință?