Sari la conținut

Maturitatea . Responsabilitatea de a fi tu însuți – Osho

Maturitatea . Responsabilitatea de a fi tu însuți – Osho

Maturitatea înseamnă să pătrunzi clipă de clipă tot mai adânc în principiul vieții; înseamnă să te îndepărtezi de moarte, să nu mergi către ea. Cu cât pătrunzi mai adânc în viață, cu atât înțelegi mai bine nemurirea din tine. Te îndepărtezi de moarte, și vine o clipă când înțelegi că moartea nu e decât o schimbare de haine, sau o schimbare de casă, sau o schimbare de formă – nimic nu moare, nimic nu poate să moară.

Maturitatea înseamnă recâștigarea inocenței pierdute, recuperarea paradisului pierdut al copilăriei, revenirea la stadiul de copil. Bineînțeles că există o diferență – copilul obișnuit e menit să fie corupt, dar când îți recâștigi copilăria devii incoruptibil.

Maturitatea înseamnă să treci dincolo de gânduri și de sentimente și să devii existență pură. Maturitatea este înflorirea supremă a meditației.

Singurul mod de a recâștiga adevărata copilărie este s-o pierzi mai întâi.

Între maturitate și bătrânețe e o mare diferență.

Oamenii cred că a îmbătrâni înseamnă a deveni matur, ceea ce nu e adevărat. Bătrânețea aparține corpului. Toată lumea îmbătrânește, e un proces firesc, dar dacă ești bătrân nu înseamnă neapărat că ești matur.

Când un om îmbătrânește pe deplin conștient, el devine matur. Îmbătrânirea plus conștientizarea, experiența plus conștientizarea înseamnă maturitate.

Omul matur nu comite niciodată aceeași greșeală de două ori.

Omul matur nu ia niciodată decizii cu privire la viitor; maturitatea însăși are grijă de asta. El trăiește în prezent, și felul în care trăiește hotărăște cum va fi ziua de mâine.

Accesați: Sămânța de muștar – Osho