Marina Abramovic si experimentul suprem. Ce inseamna sa devii obiect

Un experiment psiho-social interesant vine din lumea artistica in anul 1974 prin Piesa – “Rhythm 0″

Nu ai suficiente grade de libertate pentru a vedea acest video. Suportă software gratuit și actualizare.

Marina Abramovic este cel mai cunoscut performance artist pentru piesele sale in care ea exploreaza ceea ce este posibil sa faca un artist in numele artei.

Marina a asezat pe o masa, in fata publicului, 72 de obiecte, care sa fie folosite asupra ei.  De asemenea, pe masa exista un set de instrucţiuni pentru public. Timp de sase ore, persoanele din public erau invitate sa foloseasca obiectele de pe masa in interactiune cu artista care, la randul ei, se definea ca un obiect in acea seara. Asadar, oamenii puteau folosi in moduri distructive obiecte, cum ar fi: un cutit, un pistol incarcat… si in moduri in care sa-i produca placere cu ajutorul altor obiecte, cum ar fi: o pana, flori.

Initial, Abramovic a declarat, ca spectatorii au fost pasnici si timizi, dar situatia a escaladat catre agresivitate foarte rapid: “Ceea ce m-a invatat aceasta experienta a fost faptul ca … daca lasi decizia publicului, poti sa  fii ucis… m-am simtit intr-adevar abuzata: mi-au taiat hainele, mi-au introdus spini in stomac, o persoana a avut ca scop sa ma terorizeze cu arma incarcata pe care mi-a plasat-o la tampla, stand amenintator cu degetul pe tragaci, amuzandu-se totodata de starile prin care eu treceam realizand astfel o atmosfera extrem de agresiva si de o violenta pe care eu pana atunci nu o mai simtisem vreodata in viata mea . Dupa exact sase ore, cum a fost planificat, m-am ridicat si am pornit spre public. Toata lumea a fugit, pentru a scapa de confruntarea cu realitatea corpului meu, care dovedea agresivitatea si violenta lor” .

Aceasta piesa a relevat ceva groaznic despre umanitate, similar cu ceea ce Stanford Prison Experiment Philip Zimbardo in care s-a dovedit, de asemenea, cat de usor oamenii se vor afecta si violenta unul pe altul in circumstante neobisnuite menite sa le incite astfel de porniri.

Accesați: Filme care au puterea de a ne influența