Jacob Levy Moreno

Jacob Levy Moreno s-a născut la București, în România, la 18 mai 1889, sub numele de Iacob Levi, într-o familie de evrei sefarzi.

S-a înscris la cursuri de filozofie clasică și de matematică la Universitatea din Viena, apoi la Facultatea de Medicină.

În anii 1908-1914, împreună cu Haim Klemmer, un coleg evreu cu care mersese la cursurile de filosofie, Levi a înființat un centru comunitar numit Casa Întâlnirii (Haus der Begegnung) destinat acordării de asistență socială refugiaților, noilor imigranți și celor lipsiți de casă, pe bază de voluntariat.

În acea perioadă Levi a făcut o scurtă cunoștință cu Sigmund Freud. La început teoriile acestuia i-au părut interesante, dar după nu multă vreme, i-au produs anumite rezerve și a preferat să se ocupe de psihologia și dinamica de grup.

Întors la Viena, Levi a început să se intereseze de teatru și de posibilele aplicații ale artei teatrale în terapeutică. În 1921, cu sprijinul financiar al fratelui său William, Levi a fondat la Viena „Teatrul Spontaneității” – Stegreiftheater. Acest teatru, bazat pe improvizație, a dăinuit, fără mare succes la public, până în 1925. Dar data întemeierii lui, 1 aprilie 1921 a rămas în ochii lui Levi „Ziua de naștere a psihodramei”.

El rămâne în istoria psihologiei ca inventator al psihodramei, inițiator al studiilor de dinamică a grupurilor mici și folosirea teatrului în tratarea și vindecarea suferințelor mentale. Capitolul din psihologie care se numește sociometrie i se datorează integral.

Selecție din opere:

  • Scrieri fundamentale. Despre psihodramă, metoda de grup şi spontaneitate;
  • Povestea vietii mele;
  • Psychodrama;
  • The Words of the Father;
  • Sociometry and the Science of Man;
  • The Theatre of Spontaneity.

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie