Hipnoza ericksoniană – Mihaela Negrescu

Hipnoza ericksoniană – Mihaela Negrescu

Psihoterapia ericksoniană oferă pacientului un cadru special de lucru pentru inconștient, cadru în care limitările învățate sunt suspendate, astfel încât inconștientul își poate manifesta în continuare creativitatea, găsind soluții originale și eficiente pentru problemele concrete ale clientului.

Hipnoza ericksoniană nu se adresează doar celor ce au ajuns să dezvolte simptome invalidante, care le afectează în mare măsură viața cotidiană, ci tuturor acelora care doresc să se dezvolte, să-și optimizeze performanțele în cele mai diverse domenii, să-și gestioneze mai bine stresul sau relațiile cu ceilalți sau să-și depășească tot soiul de blocaje. Acest lucru este bine să fie înțeles pentru că, mai ales la noi în țară, oamenii ajung la terapeut abia în stadiul în care simptomele pe care le-au dezvoltat au devenit atât de deranjante încât le-a afectat întreaga viață, devenind practic insuportabile. Hipnoza îi poate găsi aplicații în toate domeniile în care avem nevoie să ne perfecționăm, să ne depășim blocaje, să ne optimizăm.

Un aspect de bază al stării de transă terapeutice este facilitat de capacitatea terapeutului de a a crea premizele și circumstanțele favorabile pentru ca procesele mentale să se desfășoare astfel încât să nu solicite nici un efort conștient din partea clientului. De altfel starea de relaxare, prezentă de cele mai multe ori în transă, ne predispune mai degrabă la a nu face ceva decât la a face vreun efort. Când suntem relaxați, suntem cuprinși de o stare plăcută, confortabilă în care nu suntem conștienți de procesele care se desfășoară extrem de intens la nivel inconștient.

Nu poți inspira încredere unei alte persoane dacă tu nu ai în primul rând încredere în tine și nu ești suficient de matur și echilibrat. 

Nimeni nu poate intra în transă dacă i se evocă lucruri neplăcute. Nu trebuie să uităm că gusturile sunt foarte diferite de la un individ la altul în funcție de experiența sa de viață și de factori educaționali.

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi