Sari la conținut

Fragment – Reziliență și manifestări clinice în comportamentul persoanelor izolate, dispărute, reținute sau capturate

Fragment – Reziliență și manifestări clinice în comportamentul persoanelor izolate, dispărute, reținute sau capturate. Ghid operațional pentru psihologii SERE, de Vasile Marineanu

Istoria pregătirii practice a militarilor în Statele Unite pentru a supraviețui în captivitate și a se întoarce cu onoare datează din perioada imediat următoare războiului din Coreea. După semnarea armistițiului, în 1953, doar aproximativ 4400 din cele 7600 de persoane capturate de inamic au fost repatriate în Statele Unite, restul fiind presupuși morți sau dispăruți. Ceea ce este uimitor, însă, este că, din rândul celor care nu s-au întors, au fost 21 de americani care au refuzat repatrierea în Statele Unite.

Cauzele acestei situații au fost discutate în mod elocvent și metodic de către Biderman (1963), în cadrul unui grup de lucru, în care s-a pus în evidență nu numai tratamentul barbar pe care l-au îndurat prizonierii de război, ci și faptul că aproximativ un milion de nord-coreeni au refuzat repatrierea. Acești experți au subliniat, de asemenea, faptul că lipsa unei pregătiri pentru a face față acestor stresori particulari a fost cea mai mare problemă cu care s-au confruntat prizonierii de război (Biderman, 1963; Zellers, 1991).

A fost destul de repede evident faptul că, deși o parte din exploatarea suferită de către prizonierii americani nu ar fi putut fi prevenită, analizele pe scară largă ale debriefing-urilor postcaptivitate indicau faptul că au existat o serie de abilități/calități care puteau fi considerate nu numai capabile să îmbunătățească capacitatea de rezistență la exploatare, pe timpul captivității, ci, de asemenea, să scadă în primul rând riscul de a cădea în captivitate, să îmbunătățească șansele de supraviețuire înainte și după capturare și să diminueze efectele relelor tratamente din timpul captivității.

Sursa: Reziliență și manifestări clinice în comportamentul persoanelor izolate, dispărute, reținute sau capturate. Ghid operațional pentru psihologii SERE, de Vasile Marineanu