Emoții date pe față – Paul Ekman

Emoții date pe față – Paul Ekman

Emoţiile ne determină calitatea vieţii. Ele se manifestă în orice relaţii apropiate la locul de muncă, între prieteni, în familie şi în legăturile cele mai intime. Ne salvează vieţile, dar ni le şi distrug. Ne împing să acţionăm aparent rezonabil, dar şi, adesea, în moduri pe care ajungem să le regretăm.

Orice emoţie generează un tipar unic de senzaţii în corp. Familiarizându-ne cu aceste senzaţii putem deveni conştienţi în timp util de răspunsul emoţional, aşa încât să alegem dacă ne lăsăm influenţaţi sau ne opunem respectivei emoţii.

Așa cum fiecare emoție are o dispoziție înrudită, alimentată de acea emoție, pentru fiecare emoție există o stare psihopatologică înrudită, în care respectiva emoție joacă un rol important. Expresia tulburare emoțională reflectă acest lucru. Tulburarea corespunzătoare pentru tristețe și agonie este depresia. În depresie, emoțiile sunt copleșitoare, iar oamenii deprimați nu-și mai pot regla tristețea și agonia, fapt care invadează și afectează toate aspectele vieții lor. Tulburarea în care furia este atât de necontrolată încât interferează cu viața persoanei se manifestă la cei ce prezintă anumite forme de violență.

Există un sentiment, un set de senzații, pe care îl trăim și de care suntem adesea conștienți.

Un episod emoțional poate fi scurt, uneori de câteva secunde, sau mai lung. Dacă durează mai multe ore atunci vorbim despre o dispoziție, care nu este totuna cu emoția.

E vorba despre ceva care contează pentru o persoană. Emoțiile se declanșează fără alegerea noastră; pur și simplu, ni se întâmplă.

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi