Drumul spre centru – Mircea Eliade

Drumul spre centru – Mircea Eliade

,,Drumul spre centru’’ este titlul unuia dintre eseurile incluse în volum, titlu investit cu o dublă semnificație: ,,Drumul spre centru’’ poate însemna însuși itinerarul spiritual pe care l-a parcurs Eliade în acea perioadă în vederea găsirii de sine atât ca ființă creatoare individuală cât și ca membru al unei civilizații care-și putea afla axa printr-o raportare articulată și coerentă la universul culturii. Totodată, obsesia centrului și a etapelor care conduc către el poate fi socotită tema dominantă a întregii opere a savantului român.

Calderon a scris o piesă de teatru celebră pe această veche temă: ,, Viața e un vis’’. În ce sens este adevărată această afirmație? În nici un caz în sensul că viața e ireală; ci mai degrabă că viața este o continuă creație de miraje, o continuă intervenție a visului prin instinctul pe care îl are de a ieși întotdeauna din realitate, de a nu fi prezent; mai precis de a crea încontinuu un prezent al lui personal, o sinteză proprie organismului său spiritual.

În acest sens se poate spune că viața e un vis; în sensul că nu trăim niciodată în prezent, în actualitatea concretă.

Fericirea este o problemă pe care nu trebuie să ți-o pui niciodată pentru tine. De câte ori îți spui: ,,dacă fac cutare lucru, dacă satisfac cutare slăbiciune, dacă trec cutare obstacol-sunt fericit!’’, de câte ori îți spui astfel, trăiești o iluzie. Ne putem aranja conforturi, bucurii, plăceri, voluptăți, satisfacții, recompense – dar niciodată nu ne putem anticipa și realiza fericirea.

Cel care izbutește să depășească orgoliul, umilința, remușcarea, răzbunarea, ura – singur omul acela poate fi un om nou. Să nu sufere niciodată pentru o înfrângere personală; să nu-i pese de opinia publică; să nu urască pe cel care i-a trecut, pe nedrept, înainte!

Învățați, deci, să ignorați timpul, să nu vă temeți de implicațiile lui. Suprimați cu desăvârșire orice urmă de memorie sentimentală, suprimați contemplațiile evanescente, amintirile din copilărie, regretele, toamnele, florile presate, nostalgiile.

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi