Daniel David

Daniel David (n. 23 noiembrie 1970, Satu Mare, România) este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent predă și la Icahn School of Medicine at Mount Sinai⁠(en) și este director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York, SUA. Este președintele și directorul executiv al The International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelență în cercetare al Universității Babeș-Bolyai. În anul 2020 a fost ales în funcția de rector al Universității „Babeș-Bolyai”.

Daniel David a obținut titlul de doctor în psihologie în anul 1999 la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca cu teza „Mecanisme inconștiente de reactualizare a informațiilor”, sub coordonarea profesorului Ioan Radu. Între anii 2000 și 2002 a urmat o serie de programe post-doctorale de cercetare la Mount Sinai School of Medicine și Mount Sinai Hospital⁠(en), respectiv programe post-doctorale de pregătire profesională în psihologie clinică și psihoterapie la aceleași instituții, dar și la Institutul Albert Ellis din New York, la Universitatea din Tennessee⁠(en), și la Universitatea de Stat din New York în Binghamton⁠(en). Aceste programe post-doctorale s-au soldat cu acreditarea ca psihoterapeut și formator/supervizor în psihoterapii cognitiv-comportamentale – Terapie Rațional Emotivă și Comportamentală și Terapie Cognitivă⁠(en). A decis să rămână în România iar cariera sa academică a evoluat a rapid, în anul 2007, la 34 de ani, ajungând profesor universitar doctor, conducător de doctorat și șef de catedră, titular al profesurii internaționale „Aaron T. Beck” la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Ulterior, în anul 2008, a devenit profesor asociat (adjunct profesor) și la universitatea americană Mount Sinai School of Medicine⁠(en), SUA. În prezent, profesorul Daniel David este unul din cei mai cunoscuți psihologi/psihoterapeuți din spațiul public și profesional românesc și cel mai citat psiholog din România în literatura științifică de specialitate.

Activitatea sa de cercetare s-a centrat în jurul mai multor teme importante din domeniul psihologiei clinice și psihoterapiei. Atât la nivel național cât și internațional, a fost un promotor al psihoterapiei validate științific, luând în considerare atât eficiența intervențiilor psihologice cât și teoria pe care se bazează aceste intervenții, publicând în anul 2011 un nou sistem de referință pentru evaluarea statutului unei forme de psihoterapie pentru o tulburare mentală specifică. Profesorul David a adus contribuții empirice în acest sens, fiind autorul a mai multor studii clinice controlate a unor analize privind mecanismele schimbării, și meta-analize care au evaluat eficacitatea sau eficiența psihoterapiilor cognitive și comportamentale în diferite forme de psihopatologie. În ceea ce privește mecanismele psihologice implicate în sănătate și boală, activitatea de cercetare a vizat în principal investigarea rolului credințelor raționale și iraționale, fiind autorul sau co-autorul a numeroase studii empirice și manuale importante în acest sens. Alături de Steven Jay Lynn și Albert Ellis este editorul unuia dintre cele mai importante tratate în domeniu de până în prezent, publicat la Oxford University Press. Profesorul Daniel David este unul dintre editorul seriei Best Practices in Cognitive-Behavioral Psychotherapy publicată de editura Springer⁠(en). A avut contribuții inovative în domeniul utilizării realității virtuale și a roboților pentru tratamentul sau prevenția tulburărilor mentale, fiind unul dintre pionierii domeniului la nivel național și internațional.

Blogul Prof. Univ. Dr. Daniel DAVID | https://danieldavidubb.wordpress.com/

Selecție din opere:

  • Metodologia cercetării clinice. Fundamente (2006);
  • Psihologie clinică şi psihoterapie. Fundamente (ed. I, 2006; ed. a II‑a, 2013);
  • Tratat de psihoterapii cognitive şi comportamentale (ed. I, 2006; ed. a II‑a, 2012; ed a III‑a, 2017);
  • Dezvoltare personală şi socială. Eseuri şi convorbiri despre viaţă (2014);
  • Psihologie şi tehnologie. Fundamente de roboterapie şi psihoterapie prin realitate virtuală (în colab., 2015);
  • Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală (2015).

Accesați: Articole de studiu – personalități în psihologie