Cuşca de sticlă: automatizarea şi noi – Nicholas Carr

Cuşca de sticlă: automatizarea şi noi – Nicholas Carr

Bazându-se pe studii de psihologie şi neuroştiinţe care arată cât de dependente sunt fericirea şi satisfacţia oamenilor de eforturile dificile pe care le fac în viaţa reală, Carr dezvăluie ceva ce suspectam deja: atenţia dedicată ecranelor computerelor ne rupe de lume şi ne creează o stare de nemulţumire.

Automatizarea computerizată ne face viaţa mai uşoară şi munca mai puţin grea. Adesea, putem face mai mult în mai puţin timp – sau chiar lucruri pe care nu le puteam face înainte. Dar automatizarea are şi efecte mai adânci şi ascunse, nu toate sunt benefice. Automatizarea ne poate afecta munca, talentele şi viaţa. Ne poate îngusta perspectivele şi limita alegerile. Ne poate face vulnerabili la supraveghere şi manipulare. Pe măsură ce computerele devin partenerii noştri constanţi, colegii noştri familiari şi îndatoritori, pare înţelept să ne uităm cu atenţie la cum anume schimbă aceasta ce facem şi cine suntem.

Suntem cei mai fericiţi atunci când suntem absorbiţi într-o sarcină dificilă, o sarcină cu obiective clare şi care ne provoacă nu numai să ne punem în aplicare talentele, dar şi să le împingem limitele.

Productivitatea feroce a computerelor vine cu un preţ – mai mult timp la tastatură, mai puţin timp gândind.

Unul dintre cele mai remarcabile lucruri despre noi este unul dintre cele mai uşor de ignorat: de fiecare dată când ne ciocnim de real, ne aprofundăm înţelegerea lumii şi devenim mai mult o parte din ea. Când ne luptăm cu o provocare, putem fi motivaţi de o anticipare a finalităţii ei, dar, munca este ceea ce ne face cine suntem. Automatizarea taie finalitatea de mijlocul prin care este atinsă. Ne face să obţinem mai uşor ce vrem, dar ne distanţează de munca cunoaşterii.

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României: Carr, Nicholas; Cuşca de sticlă: automatizarea şi noi, trad.: Vasile Decu. – Bucureşti, Publica, 2014

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi