Cum să ne dorim încrederea în sine

Modul în care oamenii își dezvoltă autoeficacitatea de sine este influențat de patru elemente:

  • Experiența competenței. Să abordați direct o sarcină vă va oferi cel mai clar feedback referitor la șansele reale pe care le aveți la succes.
  • Experiențe indirecte. Faptul de a fi martori la succesul sau la eșecul altor persoane influențează modul în care percepem propriile șanse. Modelându-ne după oameni de succes, ne sporim convingerea că putem realiza și noi ceea ce au făcut ei.
  • Persuasiune socială. Atunci când li se spune că pot reuși în ceea ce privește o sarcină sau un domeniu sau atunci când există cineva care crede în ei, oamenii vor depune un efort mai mare și vor continua cu ceea ce fac, în ciuda obstacolelor care pot apărea.
  • Îmbunătățirea stării fizice, reducerea stresului și a emoțiilor negative. O stare fizică și psihică optimă ne permit să obținem feedbackul corect asupra progresului nostru și să perseverăm; dacă sunteți epuizat, s-ar putea să vreți să renunțați; mențineți-vă energizat și vă va fi mai ușor să rămâneți pozitiv în gândire.

Sursa: 50 de clasici. Psihologie. Sinteza celor mai importante 50 de cărți despre minte, personalitate și natura umană. Autor: Tom Butler Bowdon