Cum gândește creierul – William H. Calvin

Cum gândește creierul – William H. Calvin

Filozofii au perfectă dreptate atunci când spun că viața trebuie înțeleasă de la capăt spre început, dar ei uită cealaltă afirmație, că de trăit trebuie să trăiești de-acum înainte. Soren Kierkegaard

Simpla privire asupra creierului și aprecierea lui după mărime, ca a unui dovleac la piață, ne pot înșela. Doar învelişul periferic, cortexul cerebral, este pregnant implicat în crearea de noi asociaţii. Cea mai mare parte din volumul creierului o constituie izolaţia din jurul „firelor” ce conectează o parte a creierului la cealaltă; cu cât e mai multă izolaţie, cu atât este mai rapid fluxul mesajelor.

Nu putem cere unui om să se potrivească imediat unui loc care nu-i pe potriva lui. El are nevoie de timp pentru a se remodela. Mark Twain

Importanţa mobilităţii animalului pe durata întregii sale vieţi depinde de scara de măsurare a timpului: atât călătorul modern, cât şi antropoida în evoluţie depind de cât de repede se schimbă vremea şi cât durează călătoria.

E greu de imaginat cum ar putea gândi o fiinţă fără limbaj, dar s-ar putea crede că o lume fără nici un fel de limbaj ar semăna într-un fel cu o lume fără bani – o lume în care ar trebui să se facă schimburi cu obiectele de uz curent mai degrabă decât cu simboluri de metal sau hârtie pentru valoarea acestora. Cât de înceată şi greoaie ar fi o vânzare simplă şi cât de imposibilă una mai complexă! Derek Bickerton, Language and Species, 1990.

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi