Busola Plăcerii – David J. Linden

Busola Plăcerii – David J. Linden

De ce ne plac filmele, mâncarea nesănătoasă, alcoolul, orgasmul și marijuana

Noi, oamenii, avem o relație complicată cu plăcerea. Petrecem enorm de mult timp și consumăm extrem de multe resurse în căutarea ei. Plăcerea este factorul motivațional central al vieților noastre. Este esențială pentru supraviețuirea noastră și pentru a ne transmite genele următoarei generații. La fel ca în cazul celorlalte lucruri importante, vrem să o reglementăm. În toate culturile lumii găsim idei și reguli bine definite ale plăcerii, care s-au menținut în diverse forme și variații.

Dependența este termenul la modă al secolului douăzeci și unu. Ce numim dependență variază de la dependența gravă de mentamfetamină … la oamenii care spun ocazional că sunt dependenți de cafeaua de la Starbucks … sau de dormitul pe cearșafuri moi de calitate. De fapt, avem tendința să utilizam în special dependență pentru lucruri de care nu suntem dependenți în mod distructiv. Acestea sunt obiceiuri sociale și îmbrățișăm cuvântul dependență pentru a le descrie; utilizarea lui îi erodează puterile și ne identifică pe noi ca fiind persoane serioase, dar care știm cum să nu luăm lucrurile în serios.

Suntem predispuși să ne comparăm experiențele și circumstanțele proprii cu cele din jurul nostru.

Descriere CIP a Bibliotecii Naționale a României: Linden, David; Busola plăcerii: De ce ne plac filmele, mâncarea nesănătoasă, alcoolul, orgasmul și marijuana / David J. Linden; trad. : Loredana Maria Oprea. – București, Editura ALL, 2014

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi