Sari la conținut

Axa temporala a evolutiei copilului

Indiferent de varsta, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. De exemplu, varsta normala la care un copil poate face primii pasi sau rosti primele cuvinte este cuprinsa intre noua si optsprezece luni. Aceasta axa temporala descrie abilitati pe care ar trebui sa le dezvolte un copil pana la varsta de doi ani si a fost conceputa doar pentru a oferi o imagine generala asupra evolutiei acestuia. Este foarte important sa intelegem ca informatiile sunt pur orientative si este posibil sa nu se aplice in totalitate fiecarui copil. Toti copiii sunt diferiti.

Dupa nastere: Ii place sa priveasca fetele celor din jur. Obiectele in alb si negru sunt mai usor de remarcat decat cele colorate.

Doua saptamani: Isi poate sustine capul ridicat pentru scurt timp, atunci cand sta pe burtica.

Sase saptamani: Incepe sa ii placa sa se uite la culorile primare stralucitoare.

Doua luni: E capabil sa arunce obiecte in mod intentionat si incepe sa intinda mana si sa loveasca lucrurile din jur, indiferent daca este asezat pe spate sau pe burtica. Incepe sa loveasca din picioruse cu putere.

Trei luni: Invata sa-si controleze bratele si poate sa tina in manute o jucarie. Isi sustine singur capul. Priveste in jur atunci cand este plimbat in brate printr-o incapere. Incepe sa scanceasca, sa scoata sunete cum ar fi: „cuu” , „guu” , „da” , „ma”.

Patru luni: Isi descopera mainile si incepe sa se joace cu ele. Are un control si mai bun asupra capului. Isi poate ridica umerii si capul atunci cand sta intins pe burta. Se poate rostogoli de pe burta pe spate.

Cinci luni: Isi descopera degetele de la picioare si incepe sa le suga. Isi poate sustine capul ridicat atunci cand este intins pe spate.

Sase luni: Se poate rostogoli de pe spate pe burta. Are o vedere mai buna, ceea ce-i permite sa foloseasca jucarii mai complicate. Poate sa apuce obiecte in miscare.

Sapte luni: Poate sta in sezut. Poate apasa intrerupatorul pentru lumina sau poate pune scrisori in cutia postala (cu ajutor).

Opt luni: Poate sta in sezut fara sprijin si, in acelasi timp, sa loveasca tavita scaunului de masa la care mananca. Se uita dupa jucarii daca se intampla sa ii scape din mana.

Noua luni: Este capabil sa imite gesturi simple, cum ar fi sa aplaude sau sa faca semne cu mana. Poate reproduce sunetele animalelor, de exemplu: „mu”. Este capabil sa puna si sa scoata diferite obiecte dintr-o cutie. Incepe sa exploreze obiectele cu gura. Este capabil de miscari fine: poate sa apuce obiecte mici intre degetul mare si aratator.

Zece luni: Isi poate desface degetele ca sa lase sa cada obiectele in mod intentionat. Copiii cu o dezvoltare mai rapida se pot ridica in picioare.

Unsprezece luni: Invata sa arunce obiecte. Este capabil sa imite gesturile celor din jur – de exemplu, se preface ca foloseste un telefon.

Douasprezece luni: Rosteste primul cuvant. Se deplaseaza de-a busilea in jurul mobilei si poate face chiar si primii pasi. Poate desena cateva semne pe hartie cu un creion cerat. Poate tine in maini trei obiecte in acelasi timp, daca unul este prins in incheietura bratului.

Paisprezece luni: Este media de varsta la care un copil incepe sa mearga ( procesul poate varia in functie de fiecare caz). Incepe sa invete partile corpului.

Cincisprezece luni: Poate sa imbine cuburi si sa isi foloseasca ambele maini cu indemanare.

Saisprezece luni: Invata sa arate cu mana catre lucrurile care il intereseaza. Incepe sa se joace cu figurine.

Optsprezece luni: Poate tine in mana un obiect in timp ce merge. Apare sentimentul de teama – de exemplu, fata de caini sau aspirator. Alearga destul de repede. Mazgaleste cu creionul. Este capabil sa miroasa o floare. Poate sa bea un lichid cu ajutorul unui pai din plastic.

Douazeci de luni: Poate rezolva puzzle-uri simple. Copiaza activitati casnice ale adultilor, cum ar fi stersul prafului. Recunoaste diferite imagini, de exemplu, daca il intrebam unde este pisica, va identifica o imagine cu acest animal.

Douazeci si doua de luni: Devine posesiv si nu este dispus sasi imparta jucariile cu ceilalti copii. Isi tine jucariile preferate intr-o geantuta sau in buzunar.

Douazeci si patru de luni: Se poate dezbraca singur. Este capabil sa urce pe scari.

Accesați: DC: 0-3R Clasificarea diagnostică a sănătății mentale și a tulburărilor de dezvoltare ale copilăriei timpurii