Primul program gratuit pentru sănătate mintală și emoțională

După doar 6 luni de la înființare, Asociația Centrul Armonia lansează primul program pentru sănătate mintală și emoțională dedicat elevilor cu vârste între 10-19 ani. Din 15 februarie 2021, beneficarii programului “Hai să vorbim” vor accesa gratuit următoarele servicii:

  • sesiuni de consiliere psihologică, coaching și dezvoltare personală;
  • sesiuni de consiliere vocațională;
  • ateliere de psihoeducație pe teme diverse (depresie, anxietate, stres, tehnici de învățare, etc.);
  • module de învățare pe tematica unui stil de viață sănătos.

Perioadele preadolescenței și adolescenței au fost caracterizate drept etape de dezvoltare ale „furtunii și stresului”, procese dinamice cu provocări și sarcini unice de dezvoltare și implicații pentru maturitate. Dacă nu sunt gestionate corect, toate acestea pot conduce la comportamente riscante, precum consumul abuziv de substanțe, și apariția bolilor mentale. De asemenea, consecințele neglijării sănătății mintale a tinerilor se extind la vârsta adultă, afectând atât sănătatea fizică, cât și cea mentală și limitând oportunitățile care ar putea conduce la o viață împlinită ca adulți.

Prevenirea și reducerea riscurilor, precum și promovarea sănătății mintale sunt esențiale pentru starea de bine psihologică și pentru sănătatea fizică și mintală la vârsta adultă. Astfel, aceștia vor conștientiza faptul că sănătatea mentală este la fel de importantă ca cea fizică. Mai multe detalii despre proiect regăsiți aici: https://www.centrularmonia.ro/haisavorbim.

Prin acest proiect, fondatorii și membrii Asociației Centrul Armonia își doresc să meargă direct către tineri, pentru că, datorită prejudecăților și stigmei asociate, aceștia întârzie sau chiar renunță la căutarea unui ajutor specializat.  “Ne dorim ca sănătatea mentală să nu mai fie privită ca un subiect tabu, iar căutarea unui specialist în momentele de criză să devină normalitate. Astfel, prin programul Hai să vorbim, ne propunem să realizăm deschiderea oamenilor către accesarea serviciilor psihologice și crearea unei punți de cooperare între tineri și specialiști. Numai împreună putem reduce stigma asociată sănătății mintale. Cred cu tărie că acolo unde sistemul este neputincios ne putem implica fiecare dintre noi pentru a construi realitatea pe care ne-o dorim. Am dezvoltat acest proiect din dorința de a fi alături de elevi și a-i ajuta să câștige „bătăliile” despre care nu povestesc.”, susține Alexanda Militaru, fondator al Asociației Centrul Armonia, psiholog clinician și coordonatorul proiectului Hai să vorbim.

Programul Hai să vorbim este gratuit pentru elevii instituțiilor de învățământ partenere, iar activitățile se desfășoară în regim online. Astfel, beneficiarii acestui program sunt elevi din toată țara: “Colaborăm cu instituții din mai multe județe din țară. Ne dorim să încheiem parteneriate pe termen lung cu instituții de învățământ care vor să ofere elevilor mai multă deschidere spre autocunoaștere și dezvoltare. Considerăm că o societate educată creează oportunități pentru dezvoltarea și valorificarea potențialului personal, integrarea socială cu impact pozitiv în comunitate și dialog constructiv”, spune Daniela Militaru, fondator al Asociației Centrul Armonia, psiholog și psihoterapeut.

Dacă reprezinți o instituție de învățământ și vrei să beneficiezi de acest program sau dacă vrei să sponsorizezi programul, poți contacta echipa asociației la adresa contact@centrularmonia.ro.