Arta de a făuri oameni – Virginia Satir

Arta de a făuri oameni – Virginia Satir

Schimbarea începe în momentul în care ştim ceva, dar ea are efectiv loc doar atunci când punem în practică acel ceva.

Frica este o consecință naturală a lipsei de încredere și a izolării. Frica ne apasă și ne orbește; ne împiedică să ne asumăm riscuri și să încercăm să găsim soluții noi la problemele noastre. În schimb, ne împinge spre comportamente care ne distrug și mai tare stima de sine.

Mare parte din ceea ce ni se întâmplă este rezultatul propriei noastre atitudini. Și din moment ce este vorba despre atitudine, înseamnă că o putem schimba.

Un copil nou-născut nu are un trecut, nu știe cum să se poarte cu propria persoană, nu are o scală pe care să își măsoare propria valoare. Prin urmare, bebelușul trebuie să se bazeze pe experiențele pe care le are cu cei din jur, pe mesajele pe care i le transmit aceștia despre valoarea lui ca persoană.

În primii 5-6 ani de viață, stima de sine a copilului este aproape în exclusivitate creată de familie. După ce copilul începe școala, intră în joc și alte influențe, dar familia rămâne importantă.

Experiența mea îmi arată că oamenii care nu pot sau nu vor să-și arate sentimentele sunt foarte singuri, deși comportamentul lor nu pare să indice întotdeauna asta.

Iubirea e un sentiment. Nu poate fi reglementată prin legi. Iubirea există sau nu există. Ea vine fără un motiv anume. Iubirea este ca o sămânță care reușește să încolțească și să își scoată capul din pământ. Fără hrană, lumină și umezeală adecvată, va muri.

Avem șansa de a învăța de când ne naștem și până când murim.

Speranţa şi iubirea sunt cele care ne ajută să mergem înainte.

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi