Animalul social – David Brooks

Animalul social – David Brooks

Inconștientul nu este nici pe departe un loc întunecos în care stau pitite fricile și durerile noastre. Este locul în care se nasc stările spirituale și de unde își încep ele dansul din suflet în suflet. Aici se găsește înțelepciunea veacurilor.

Ființa umană nu este – primordial – produsul gândirii sale conștiente. Suntem în mod esențial rezultatul activității care se desfășoară sub barierele conștientului. Inconștientul reprezintă locul în care se iau cele mai multe decizii și unde se produc cele mai impresionante acte ale gândirii. Suntem, în general, oamenii sentimentelor negândite.

Părinții nu trebuie să fie psihologi de geniu pentru a-și educa copiii. Nu este necesar să fie învățători cu dotări supreme. Cele mai multe trucuri și auxiliare didactice pe care părinții le folosesc penru a-și transforma copiii în mașinării ale succesului nu au în realitate niciun efect. În schimb, părinții trebuie să fie doar suficient de buni să le furnizeze copiilor un ritm de viață stabil și previzibil, să găsească și să respecte particularitățile copilului, combinând disciplina cu căldura sufletească. Trebuie să stabilească pârghiile emoționale pe care copiii să se poată sprijini în confruntarea cu stresul. Trebuie să ofere exemple vii de adaptare la dificultățile realității, pe care copiii să le interiorizeze în mod inconștient.

Stă în puterea noastră să alegem ce poveste despre noi înșine spunem. Ne naștem în culturi, națiuni și limbi pe care nu le-am ales. Ne naștem cu predispoziții genetice și chimice pe care nu le putem controla. Ne dezvoltăm în medii sociale pe care adesea le detestăm. Dar în ciuda tuturor acestor aspecte pe care nu le putem controla, avem totuși oarece control asupra propriei povești de viață. Avem un cuvânt conștient de spus în selecția poveștilor pe care le vom folosi pentru a ne organiza percepțiile.

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi