Am fost sclava Daesh. Povestea unei fete kurde răpite de Statul Islamic – Jinan, Thierry Oberlé

„Daesh a intrat în sat! Daesh atacă!” Jinan se aştepta ca într-una din zile să fie nevoită să plece în grabă. Încă de la începutul verii lui 2014, sentimentul unui pericol iminent se răspândise în întreaga regiune şi, odată cu el, senzaţia că avea să se prăbuşească o lume: a ei. Jinan avea optsprezece ani când a fost răpită împreună cu familia de jihadiştii Statului Islamic. Era proaspăt căsătorită. Vândută într-o piaţă de sclave din Mosul unor luptători Daesh, este sechestrată, torturată şi obligată să se convertească la islam, urmând să aibă soarta tuturor prizonierelor nemusulmane ale Statului Islamic, aceea de a fi folosite ca sclave sexuale de jihadişti. Timp de trei luni a trăit într-un adevărat infern, însă a avut noroc, reuşind să fugă. Am fost sclava Daesh este mărturia unei supravieţuitoare, a uneia dintre nenumăratele femei care au avut aceeaşi soartă şi au plătit uneori cu viaţa.

Jinan s-a născut într-o familie de yazidiţi (grup religios de etnie kurdă) pe 7 ianuarie 1996, la poalele muntelui Sinjar, într-o localitate de la graniţa dintre Irak şi Siria. La 4 august 2014 a fost răpită în cursul unui raid desfăşurat de forţele Daesh.

Descriere CIP a Bibliotecii Naţionale a României: Jinan, Thierry Oberlé, Am fost sclava Daesh. Povestea unei fete kurde răpite de Statul Islamic, Ed. Polirom, 2016

Accesați: Cărți care au schimbat percepțiile unor generații întregi

Informațiile prezentate au scop informativ